Víz- és csatornadíj sokk: A vállalkozók új kihívása 2024-től

2024 vízdijak közületi, céges
2024 vízdijak közületi, céges

A vállalkozók új terhe: méregdrága víz és csatornadíj 2024-től

Most egy rendkívül aktuális és sokakat érintő témával szeretnék foglalkozni, ami nem más, mint a 2024 januárjától életbe lépő új víz- és csatornadíj rendelet, amely különösen a vállalkozók és a közületek számára hoz magával komoly anyagi terheket.

A rendelet értelmében nem csak az elhasznált vízmennyiség után kell fizetnünk, hanem egy új, alapdíj jellegű költség is megjelenik a számlánkon, ami a vízbekötés átmérőjétől függ.

Ez a változás sajnos számunkra, vállalkozóknak, egy újabb nehézséget jelent a már így is bonyolult gazdasági környezetben.

Miért szükséges a semmiért is fizetni?

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2024-től kezdődően az átfolyási átmérő, azaz a bejövő vízcső mérete alapján kell alapdíjat fizetni, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyi vizet használunk el.

Ez azt jelenti, hogy még ha egy csepp vizet sem fogyasztunk egy hónapban, a csillagászati összegű alapdíjat így is meg kell fizetnünk.

Lent betettem egy képet, hogy a saját cégem példáján keresztül szemléltetni tudjam: 3 köbméter vízfogyasztás után kaptunk egy 192.571.- forintos számlát, aminek döntő része, pontosan 188.054.- forint, az alapdíjra vonatkozott.

Céges vízszámla 2024-e

És még a „hab” a ráadás ezen a fent számlán, hogy a jogszabály 2024. január 1-től lépett hatályba, de sikerült 2023.12.19-2024-01-20-ig kiszámlázni egy teljes havi víz és szennyvíz elvezetési alapdíjat.

Magyarán megmondva jogtalanul kérnek a 2023-as évre visszamenőlegesen 13 napnyi alapdíjat!

Itt lent pedig egy tavaly év végi számla látható amin 6 m3 volt az aktuális havi fogyasztásunk.

Az sem volt elég, hogy 2024-töl már a víz és csatornadíj köbméterarányos azaz fogyasztásarányos díja is több mint a duplájára nőt, ez már önmagában egy elég nagy kiadás lett volna mindenki számára.

Céges vízszámla 2023-e

A vállalkozói dilemma: fizetni a semmiért

Ez a gyakorlat komoly dilemmát vet fel a vízfogyasztás csökkentésének kérdésében. Hiszen hiába takarékoskodunk, az alapdíj összege változatlan marad.

Ez különösen igazságtalan azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek minimális vízfogyasztással rendelkeznek, vagy éppen egyáltalán nem használnak vizet, de be van vezetve a víz mondjuk a telekhatárra.

Tudomásom van például olyan vállalkozásról akik csak raktározási tevékenységet folytatnak egy régi raktárépületben. Egyáltalán nem használnak vizet, mégis megkapták és minden hónapban kapni fogják az alapdíjakat tartalmazó számlákat.

A sokkoló valóság: januári számlák

Most, hogy megkezdődött a 2024-es év, a vállalkozások sorra kapják kézhez a januári számlákat, és sokan közülünk csak most szembesülnek ezzel a sokkoló valósággal.

Különösen azok a telephelyek vannak nehéz helyzetben, ahol régebbi nagyobb átmérővel rendelkező bekötések vannak, vagy ahol például tűzcsap miatt indokolt a nagyobb méretű bejövő vízvezeték, hiszen a jogszabályok értelmében nagyobb átmérőt kell alkalmazni, ami automatikusan magasabb alapdíjat jelent.

De az is nagyon érdekes hogy a bejövő vízvezeték méretét veszik alapul a csatorna alapdíj megállapítására, holott az szinte mindenhol azonos méretű.

Tűz és víz

Ellehetetlenítés vagy kényszerpálya?

A rendelet hatásai messzemenő következményekkel bírnak a magyar vállalkozásokra nézve. Sokan úgy érzik, ez a díjszabás kivérezteti őket, ellehetetleníti a működésüket, ezt a jelen díjszabásokkal termék árakkal nem lehet kigazdálkodni.

Az új vízdíjrendszer nem csak a vállalkozásokat terheli meg, hanem közvetetten az egész magyar gazdaságra kihat, hiszen a magasabb költségek áthárítása a termékek árában elkerülhetetlen, ami általános áremelkedést okozhat a piacon.

Csatoltam egy képet a Magyar közlönyben megjelent díjakról. Ezen nagyon jól és egyértelműen látszik minden.

Nem lakossági ivoviz dijak 2024
Nem lakossági szennyviz dijak 2024

Lehetséges megoldások?

A legigazságosabb megoldás az lenne, ha az alapdíj megálapításánál nem kizárólag a bekötési átmérőt, hanem a tényleges fogyasztást is figyelembe vennék a meghatározásnál, akár sávos vagy egy minimum fogyasztási határ bevezetésével.

Például jó lenne egy olyan rendszer bevezetése, ahol 10-20 köbméter alatti fogyasztás esetén jelentősen csökkentett alapdíjat kellene fizetni.

Ez lehetővé tenné a kis fogyasztású vállalkozások számára, hogy ne súlyosbodjanak a már így is magas üzemeltetési költségeik. Mert pont az kisebb vállalkozások, illetve közületek járnak a legrosszabbul.

Mi a teendő?

A helyzet nem könnyű, és egyértelmű, hogy a társadalmi hatásokat sem gondolták át teljes mértékben. A változások elleni fellépésre van szükség, legyen szó akár közös petíció indításáról, akár a vállalkozói szervezetek által szervezett tárgyalásokról a döntéshozókkal.

Az is fontos, hogy tájékozódjunk: keressük meg a lehetőségeket arra, hogy hogyan csökkenthetjük a terheinket, és osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, ötleteinket.

Tudom nagyon sokan vannak akik még csak most ébrednek, az első idei számlák kézhezvételekor, és lassan kezdenek magukhoz térni a megdöbbenés után, azonban nem tudják, hogy kihez tudnak fordulni a problémájukkal…

Személyes javaslatom az hogy amíg nem látunk jobb megoldást, minden érintett aki úgy érzi, hogy ez az elszámolási rendszer igazságtalanul lett kialakítva, jelezze észrevételét a területileg illetékes Iparkamaránál akik össze tudják fogni az ügyet.

Összefoglalás

A 2024 januárjától érvénybe lépő új víz- és csatornadíj rendelet komoly kihívások elé állítja a magyar vállalkozókat. A változások nem csak a közvetlenül érintett vállalkozásoknak okoznak nehézségeket, hanem az egész magyar gazdaságra kihatással vannak, és ezáltal a teljes lakosságra.

Fontos, hogy közösen keressünk megoldásokat és fellépjünk az igazságtalan díjszabás ellen. Mindannyiunk érdeke, hogy egy élhető, igazságos és fenntartható gazdasági környezetet teremtsünk, ahol a vállalkozások virágozhatnak, nem pedig küzdenek a túlélésért.

Itt találtok egy 2023-as év végi cikket a változásokról, ami mára már valóság lett.

Nektek mi a véleményetek erről a helyzetről? Van tapasztalatotok, ötletetek a megoldásra? Osszátok meg velünk a kommentekben!

Osszátok meg a cikket a közösségi médiában, küldjétek el barátaitoknak, hogy mindenkihez elérjen az információ!

Be the first to comment on "Víz- és csatornadíj sokk: A vállalkozók új kihívása 2024-től"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*