Erdei köbméter

Erdei köbméter, tüzifa
Erdei köbméter, tüzifa

Bizonyára már Ön is sokat hallott erről a kifejezésről, hogy erdei köbméter.

A pontos meghatározása a wikipédia szerint:

Erdei köbméter: A tüzelőanyagként használt fa, a tűzifa mennyiségét a kereskedelemben kétféle módon szokás mérni: tömege alapján mázsában, vagy térfogata alapján erdei köbméterben. Egy mázsa (jele: q) = 100 kg, de fontos tudni, hogy a fa tömege nagyon erősen függ a nedvességtartalmától, ezért leggyakrabban élőnedves (vágás után 2-4 hét kb. nyers fa) fára vonatkozik. A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag legtöbbször 1,7 köbmétert, 1×1×1,7 métert jelent, ami például 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarang 1 méter hosszan. Ez megfelel nagyjából 10-12 q élőnedves keményfának.”

Erdei köbméter, tüzifa

Hogy valósul meg ez a gyakorlatban?!

Viszont, mivel sokan nincsenek tisztában a jelentésével, nagyon sok átverésre ad lehetőséget a rosszhiszemű kereskedők részéről. Akik szerencsére egyre kevesebben vannak.

Lehet, hogy önnel vagy a környezetében valakivel már megesett ilyen erdei köbméteres átverés, vagy úgynevezett mocsári akácos történet. Amikkel a „leleményes” kereskedők próbálnak ügyeskedni, megkárosítani a vásárlókat.

Ebben a cikkben az erdei köbméterrel kapcsolatos tévhiteket szeretném tisztázni, illetve még néhány szorosan kapcsolódó témáról rántjuk le a leplet.

Erdei köbméter, tüzifa

Amikor tűzifát veszünk, egyik legjellemzőbb mértékegység a köbméter, a másik a mázsa.

Melyiknél mire figyeljünk?

Ha mázsára veszünk tűzifát, akkor érdemes megnézni, mennyire friss a vágás. Mert a frissen vágott fa egyrészről rosszabb hatásfokkal ég, mivel a hőenergia egy része a fa száradására megy el.

Másrészről rengeteg vizet is veszünk, tehát miután kiszárad a fa, akkor jönnek rá sokan, hogy egy csomó pénzt kifizettek feleslegesen a vízért. Így már nem is olyan olcsó az így vásárolt tűzifa.

Ez erdei köbméter számítása:

Az erdei köbméter azért nem egyezik meg a hagyományos matematikai 1x1x1-es köbméterrel, mivel a fa metszetéből adódóan (ami ugye körszerű) keletkeznek úgynevezett kitöltetlen részek a köbméterben.

Ennek a kitöltetlenségi tényezőnek köszönhetően meg kell, hogy növeljük az értéket 0,7-el. Ez az érték hosszú évek tapasztalatai alapján és különböző számítási módszereken alapul, és ezt az értéket hivatalosan is elfogadottnak tekintik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a farönköket 1 m hosszúra vágják a kitermelés során és 1,7 m (egész pontosan 1,68 m, de a kerekítése elfogadott hivatalosan) magasan úgynevezett sarangba rakják össze. Ilyenkor már csak a sarang hosszát kell lemérni és már meg is kapjuk, hogy hány erdei köbméter a vásárolt fa mennyiségünk.

Erdei köbméter, tüzifa

Ugyanakkor a hasogatott fát nem erdei köbméterben szokás elszámolni, itt kezd érdekesebb lenni a dolog. Hanem legtöbbször mázsában, vagy kalodában, esetleg zsákolva lehet hozzájutni.

A legnehezebben meghatározható mennyiség az ömlesztett tűzifa. Ebben az esetben legtöbbször csak mázsára tudunk vásárolni, amit az eladó telephelyén jó esetben le lehet mérni. Ilyenkor jön a képbe, hogy mennyire száraz az a fa, amit megvásárolunk. Itt ugyanis nagyon sokat lehet trükközni.

Bárhogyan is döntünk, és akárhonnan is vásároljunk tűzifát, előtte mindenképpen legyünk tisztában a mértékegységekkel. Biztos módszer nincs, hogy az ember elkerülje a lehúzásokat, azon kívül, hogy az élet becsületes kereskedővel sodor össze. Nagyon sok múlik a fafajon, a nedvességtartalmon, hogy rönkfa-e vagy hasogatott tűzifa.

Érdemes az eladóval még az elején tisztázni az elszámolás egységeit, a későbbi félreértések elkerülése érdekében. Utólag mindenki okos, szokták volt mondani, viszont előre okosnak lenni mindenképpen kifizetődőbb!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal vagy hozzászólásban megírni a véleményedet.

És ha szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

25 Comments on "Erdei köbméter"

 1. szajkó istván | 2018-05-01 at 15:41 | Válasz

  Hogy kell kiszámolni az erdei köbméterét a fának,ha teherautón hozzák? pl: platóhossza: 3.6m,a fa 1m-es,magassága:1,2m. Üdv:István

  • Albertus Balázs | 2018-05-18 at 18:55 | Válasz

   Kedves István!

   A következőképpen kell kiszámolni, először is össze kell szorozni a dimenziókat méterben, majd elosztani az erdei köbméter kitöltési hányadosával.
   Azaz számokban:
   3,6m x 1m x 1,2m = 4,32m3 ez a térfogata és ebből számoljuk az erdei köbmétert 4,23m3/1,7=2,54m3
   Tehát a példában leszállított fa mennyisége 2,54m3 erdei köbméter.

 2. Balázs Attila | 2019-02-01 at 20:45 | Válasz

  Tisztelt Albertus Úr!

  Mi a helyzet az erdei m3-ben árult, de konyhakész, hasogatott tűzifával? Ennél mennyi a szorzó?
  Most hoztak nekem így tüzelőt, amit összeraktam két kupacba. Az egyik 2,8×1,9×0,75 m-es, míg a másik 2,2×~1×1,75 m-es. Ez durván 7,8 lég-köbméternyi térfogat. de vajon mennyi erdei m3?

  Köszönettel: Balázs Attila

  • Albertus Balázs | 2019-03-31 at 09:11 | Válasz

   Kedves Attila!

   Az ön által mért és kiszámolt légköbmétert el kell osztani 1,68-al.
   Így megkapjuk erdei köbméterben a végeredményt:
   7,8/1,7=4,59m3
   Tehát esetünkben 4,59m3 erdei köbméter.
   A készre hasogatás miatt viszont nagyságrendileg egy 10%-os térfogatcsökkenéssel még kell számolni. Mivel jobban összepasszolnak a fahasábok egymással.
   Ezért 4,59×1,1=5,05m3 erdei köbméterben meghatározva.
   De sajnos az ilyen jellegű fakereskedések nem evvel fognak számolni, még a kedvünkért sem!

 3. Costin Draghia | 2019-02-10 at 08:57 | Válasz

  Jo napot!
  Szeretnem tudni hogy kel kiszamintani meterban egy ol fat.
  Eloreis koszonom szepen!

  • Albertus Balázs | 2019-03-31 at 10:19 | Válasz

   Üdvözlöm!
   Igazából az öl az hosszmérték.
   Amerikából származó mértékegység, hazánkban hivatalosan már az 1700-as évek óta nem használatos.
   1 öl=1,89648384 m-nek felel meg.
   Még itthon ismert bécsi ölként is.

 4. Jó napot engem az érdekelne hogyan kell ki számolni a m3 ha az oszlopokban van a fa…? Példa… 14cm átméröje , és 220cm hossza…

 5. Chikány Béla | 2019-07-19 at 10:52 | Válasz

  Kedves Balázs!

  Mint írja, „Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag legtöbbször 1,7 köbmétert, 1×1×1,7 métert jelent, ami például 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarang 1 méter hosszan.”

  Tegyük hozzá, hogy ez csak azért ennyi, mert a fa közt levegő van!
  Valójában ez egy kb m3 színfát jelent.

  Nos egy kissé sokallom azt a 12 mázsát-t.
  Gondolja csak el!
  Egy m3 víz ezer liter, azaz ezer kg!!!
  Na már most hogy úszna a vízen a fa, ha nehezebb lenne annál?
  De még a tíz mázsát is sokallom, mert még akkor sem úszna a vízen, hanem a víz alatt lebegne mint a búvár.

  De érvekkel, meggyőzhető vagyok.
  Üdvözlettel: Chikány Béla

  • Albertus Balázs | 2019-09-01 at 10:53 | Válasz

   Kedves Béla!

   Valóban levegő van közte, azért is írtam kitöltési tényezőnek.

   Egyébként fafaj és nedvességtartalom függő a kemény lombos fafajok általában 600-1200 Kg/m3 között helyezkednek el. De a 600-at általában a szárított vagy légszáraz keményfa éri el.
   Aminek az esélye, hogy egy fakereskedésben találkozunk eléggé kevés, sőt inkább 0. Ott általában sokkal jobban pörgetik a dolgokat, nem tárolják a fát hogy tudjon száradni, mert nincs elegendő helyük.
   Olyan esetek is előfordulnak, hogy locsolják a tűzifát hasogatás után, hogy ne tudjon kiszáradni, mert akkor kevesebb pénzt lehet beszedni a súlya után.
   Ebből kifolyólag a legrosszabb lehetőség súlyra venni a tűzifát. A legkevesebb kockázat a köbméterre vásárolt tűzifánál van.

   Mellékkel egy videót, nem minden fa úszik:
   https://www.youtube.com/watch?v=6XAJyj9Au6Y
   A víz alatt lebegésnek pedig eléggé kevés az esélye. 🙂

   Üdvözlettel: Balázs

 6. Chikány Béla | 2019-11-28 at 20:10 | Válasz

  Kedves Balázs!

  Köszönöm a válaszát és a videót!
  Meggyőző volt!

  Üdvözlettel: Béla

 7. Dr Grastyán Katalin | 2021-01-02 at 12:11 | Válasz

  Kedves Balázs! Az önkormányzattal van egy vitatott kérdésem háziorvosként. A szerződésemben négy erdei köbméter mennyiségig vagyok köteles kifizetni a tüzifát évente, ők pedig hasított méteres fát rendeltek. Segítsen legyen szíves hogy kell kiszámolni, hogy egy erdei méter hány hasított méter fának felel meg. Megtisztelő válaszát köszönöm Dr.Grastyán Katalin

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 19:17 | Válasz

   Kedves Katalin!

   Az Ön által küldött információk alapján ebben az esetben az erdei köbméter és a hasított méterfa közötti átváltást kell néznünk, ami a következőképpen történik:

   Egy erdei köbméter fa (1x1x1,7 m) nagyjából 10-13 mázsa fának felel meg, fafajtától és nedvességtől függően.
   Egy hasított méter fa (1x1x1 m) nagyjából 5-7 mázsa fának felel meg, fafajtától és nedvességtől függően.

   Természetesen ugyanazt a fafajt és nedvességtartalmat kell figyelembe vennünk a két esetben.

   Tehát egy erdei köbméter fa körülbelül 1,5-2 hasított méter fának felel meg. Ha Ön négy erdei köbméter mennyiségig köteles kifizetni a tűzifát évente, akkor ez nagyjából 6-8 hasított méter fának felel meg.

   Üdvözlettel: Balázs

 8. Csapó Katalin | 2021-06-01 at 10:16 | Válasz

  Kedves Balázs!
  A kirándulás közben az út mellett sokszor találkoztunk rönkfa rakásokkal.
  Minden egyes rönkfán egy számot láttunk, aminek tartalmára nem jöttünk rá.
  Pl. kb 4 m hosszú és 0,5 m átmérőjű fán a 38-as szám volt írva. Ez a rönk kb. 0,79 m3 űrtartalmú. Mit jelenthet akkor a 38-as szám? Arra gondoltam, hogy esetleg az erdei köbméterrel van összefüggésben. Már többfelé keresgéltem az interneten, de nem találtam magyarázatot. Nagyon hálás lennék, ha ez a rejtély megoldódna.

  Üdvözlettel, Csapó Katalin

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 19:33 | Válasz

   Kedves Katalin!
   A megoldás nagyon egyszerű az a szám a rönk átmérőjét jelenti cm-ben.
   Attól függően, hogy milyen fafaj lehet a csúcsátmérő ez általában fenyő féléknél jellemző. Illetve lombos fáknál általában átlagolják vagy középen mérik.
   Utána egy úgynevezett köböző könyvel könnyedén fel lehet mérni az adott rönkök térfogatát az átmérő és a rönk hosszának ismeretében.
   Általában ez a szám nem a tűzifákon van mert azt erdei köbméterben sarangba rakva mérik, hanem az úgynevezett fagyártmányokon van amiből pl. bútor, nyílászáró vagy egyéb értékes termék fog készülni.
   Üdvözlettel: Balázs

 9. zsuppányi ferenc | 2021-06-16 at 16:53 | Válasz

  Üdvözlöm!

  Azt szeretném megtudni, hogy 1 erdei m3, kör keresztmetszetű tűzifából hosszirányú hasítás után, összerakva hány m3 fát kapunk?

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 19:55 | Válasz

   Kedves Ferenc!
   Ugye az erdei köbméter 1,7m3 űrmértéknek felel meg (1x1x1,7m).
   Elméletileg azért hívják erdei köbméternek mivel ha felhasogatnánk olyan mértékben, hogy utána össze tudjunk belőle rakni egy kockát annak minden kis rését kitöltve faanyaggal, kis szálkákkal, akkor az egy köbméter lenn (1x1x1m).

   Üdvözlettel: Balázs

 10. Gyula Horváth | 2022-09-17 at 19:24 | Válasz

  Tiszteeltem.
  Erdészetnél vásárolt rönkfát hogyan kell számolni ha az ár m3-ben van megadva?
  Köszönöm válaszát.

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 20:05 | Válasz

   Kedves Gyula!
   Az a rönkök nagyságától függ.
   Ha kisebb rönkök akkor azt erdei köbméterben kell mérni (1x1x1,7m) az 1m3.
   Ha nagyobbak a rönkök akkor általában az egyik végére rá szokták írni a szabvány által meghatározott módon és helyen mért átmérőjét, ennek és a rönk hosszának ismeretében már ki lehet számolni, hogy hány köbméter egy-egy rönk. Tapasztalatom szerint általában az erdészeteknél nem szokott probléma lenni a mennyiségekkel.

   Üdvözlettel: Balázs

 11. Németh Attila | 2023-01-05 at 17:52 | Válasz

  Kedves Balázs!

  A tűzifaprogram megéri/nem éri miatt lennék kíváncsi arra, h tapasztalata szerint a rendelhető max. 10 erdei m3 tűzifa, amit 2 méteres szállakban hoznak ki, feldolgozva, azaz kuglizva és hasogatva, hány összerakott köbméter fának felel meg valójában? Nyilván nem 17-nek, hiszen ahogyan arról már volt szó van levegő a rönkök között, ill. le is esik sok anyag a feldolgozás során. Tényleg arra lennék kíváncsi, h összerakva ez kb hány m3 tűzifának felel meg? Tapasztalatom szerint pl. 3 szórt m3 tűzifa olyan 2 köbméter összerakott kupac – a hivatalos számítás szerin 2,1.

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel,
  Attila

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 20:32 | Válasz

   Kedves Attila!

   Igazából visszafelé a 10 erdei m3 tűzifa sarangba összerakva 17 m3 persze még rönkben.
   Feldolgozva, hasogatva űrmértékben meghatározva és összerakva az már csak 14 m3.
   Persze ha annyira össze tudnánk rakni és a minden hézagot kitölteni akkor lenen 10 valós köbméter.
   Ezért találták ki ezeket az átváltásokat mert ennyire senki nem fogj a feldolgozni a tűzifát, hogy 1x1x1 m3 legyen.

   Üdvözlettel: Balázs

 12. Durbák György | 2023-01-16 at 12:37 | Válasz

  Mennyire függ az 1,7m sarang magasság a benne lévő rönk átmérőjétől

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 20:35 | Válasz

   Kedves György!

   A sarang magasság nem függ a rönkök átmérőjétől, az mindig 1,7m.
   A nagyobb rönkök fagyártmányba mennek azoknak más a köbözése, de ez tűzifánál nem igen releváns.

   Üdvözlettel: Balázs

 13. Pécsi Sándor | 2023-12-25 at 18:11 | Válasz

  Kedves Balázs!
  Az erdei köbmétert milyen átmérőjű rönkökkel töltik ki? Én 20 cm átmérő rönkökkel számoltam. így 41 darab fér el benne. így a felső rönk sor teteje 1585,6 mm. Persze az elméleti érték. szabályos kör alakú egyenletes vastagságú rönkökkel számolva. A rönkök ösztérfogata 1,288 köbméter. Tehát ettől nagyobb átmérő rönkökkel számolták ki az erdei köbmétert.

  • Albertus Balázs | 2024-01-20 at 20:52 | Válasz

   Kedves Sándor!

   Az erdei köbmétert nem egyforma és ugyanolyan átmérőjű rönkökkel töltik ki, mivel azokat fagyártmánynak termeli ki és nem tűzifának adják el. Általában a tűzifának eladott faanyag egyáltalán nem szabályos és még ráadásul görbe is lehet, ami még több hézagot eredményez. Az erdei köbméter egy olyan mértékegység, amely 1 méter hosszú, 1 méter széles és 1,7 méter magas farakást jelent. Ez egy minden szakember által elfogadott mértékegység. A farakásban a rönkök között maradnak hézagok, ezért a tiszta faanyag térfogata 1 köbméter. A rönkök átmérője nem befolyásolja az erdei köbmétert.
   A számításban leírtak a gyakorlatban nemigen valósulnak meg. Ugye ez azonban csak egy elméleti érték, mert a valóságban a rönkök nem tökéletes kör alakúak, és nem egyenletes vastagságúak. Ezért a rönkök közötti hézagok nagysága változó lehet, és ez befolyásolhatja a farakás térfogatát.

   Üdvözlettel: Balázs

Leave a comment

Your email address will not be published.


*