Tűzifa vásárlás okosan: Útmutató a szórt köbméter rejtélyeihez

Szórt köbméter farakat
Szórt köbméter farakat

Mindent a szórt köbméterrel mért tűzifa vásárlásról

Ebben a cikkben egy nagyon gyakorlati és mindenki számára hasznos témával szeretnék foglalkozni: a tűzifa vásárlásról, különös tekintettel a szórt köbméterre.

Sokan talán már tudják, hogy a tűzifa vásárlás nem mindig egyszerű feladat, és számos buktatója lehet.

Célom, hogy ebben a bejegyzésben minden szükséges információt megosszak azokkal akik egy kicsit hajlandóak olvasni, hogy a jövőben könnyebb legyen meghozni a legjobb döntéseket.

Mi az a szórt köbméter?

Kezdjük az alapoknál: a szórt köbméter fogalma gyakran okoz zavart.

Egyszerűen fogalmazva, a szórt köbméter azt jelenti, hogy a tűzifát nem szorosan egymás mellé pakolva mérik, hanem ahogy véletlenszerűen össze vannak dobálva egy rakásban.

Általában legtöbbször 1x1x1 méteres fa kalodába beleszórják a hasított és méretre vágott fa hasábokat.

Ez fontos különbség, mert így több üres hely marad a fahasábok között, és így valójában kevesebb faanyagot kapunk, mint amennyit elsőre gondolnánk.

Szórt köbméter szív fa

Miért fontos most ez?

1. Ár-érték arány: Amikor szórt köbméterben vásárolunk tűzifát, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy valójában kevesebb tűzifát kapunk, mint amennyit a szoros köbméter alapján várnánk. Ez befolyásolhatja a döntésünket, különösen árérzékeny vásárlók esetében, de igazából szerintem mindenkinek fontos…

2. Tervezés: Ha egy adott téli szezonra számítunk bizonyos mennyiségű tűzifát, fontos, hogy ezt a szórt köbméter által okozott „veszteséget” is figyelembe vegyük a tervezés, rendelés során.

Gyakorlati példák a mindennapokból

1. A családi ház: Tegyük fel, hogy egy átlagos családi házban évente 10 szoros köbméter tűzifára van szükség a téli fűtési szezonban. Amennyiben szórt köbméterben vásárolunk, érdemes lehet 20%-kal többet, azaz 12 szórt köbmétert rendelni, hogy kompenzáljuk az üres területek által okozott hiányt.

2. A kerti party: Ha egy kerti partira szeretnénk tűzifát vásárolni, és számít a pontos mennyiség a sütögetéshez, akkor is érdemes többet rendelni, ha szórt köbméterben adják meg az árat, hogy ne maradjunk le a legjobb pillanatokról. 🙂

3. A kisvállalkozások: Kisvállalkozások, mint például egy kis étterem, mely fa tüzelésű kemencében süt, szintén számolniuk kell ezzel a jelenséggel, hogy a tűzifa beszerzése során ne érje őket kellemetlen meglepetés.

4. A téli készletek: Amikor a téli hónapokra készletet halmozunk fel, fontos, hogy a szórt köbméterből adódó „veszteséget” is figyelembe vegyük. Ez azt jelenti, hogy ha általában 5 szoros köbméter tűzifával vészeltük át a telet, szórt köbméter esetén 6-7 köbmétert érdemes beszerezni.

Szórt köbméter rakott fa

Praktikus tanácsok a tűzifa vásárláshoz

– Árajánlatok összehasonlítása: Mindig kérjünk árajánlatokat több forrásból is, és figyeljünk arra, hogy azok szórt vagy szoros köbméterben, esetleg erdei köbméterben vannak-e megadva az árak.

– Mennyiségi kalkuláció: Kalkuláljuk ki előre, hogy mennyi tűzifára van szükségünk, és vegyük figyelembe a szórt köbméterből adódó „veszteséget”.

– Minőség ellenőrzése: Amennyiben lehetséges, személyesen is ellenőrizzük a tűzifa minőségét. A nedvességtartalom, a fafajta és az aprítás mérete mind befolyásolja a tűzifa égési tulajdonságait.

– Tárolás: Gondoskodjunk a megfelelő tárolásról, hogy a tűzifa ne nedvesedjen be, és így megőrizze égési értékét.

Szórt köbméter tűzifa

Összességében

Egy korábbi cikkben írtam az erdei köbméter számításának, mérésének módjáról, érdemes elolvasni azoknak akik komolyabban beleásnák magukat a témába.

A tűzifa vásárlás, különösen a szórt köbméterrel mért fa esetében, megköveteli tőlünk, hogy informáltak és előrelátóak legyünk.

Remélem, ezzel a bejegyzéssel sikerült tisztázni a szórt köbméter fogalmát és annak jelentőségét, valamint hasznos tanácsokkal tudtam szolgálni a tűzifa vásárlásához.

Ha követjük ezeket a tippeket, biztosan könnyebb lesz a döntést hozni, és zökkenőmentesen tudjuk majd élvezni a tűz melegét a hideg téli napokon.

A Wiképidiáról kicsi érdekesség még…

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal vagy hozzászólásban megírni a véleményedet.

És ha szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Be the first to comment on "Tűzifa vásárlás okosan: Útmutató a szórt köbméter rejtélyeihez"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*