Egy köbméter víz hány liter víz

Víz, köbméter, liter
Víz, köbméter, liter

Egy köbméter víz hány liter víz?

Nagyon sokszor előjön a mindennapokban ez a kérdés, melyre a rövid válasz az, hogy 1000. A hosszabb választ lásd lejjebb még néhány érdekességgel és hasznos tanáccsal.

A Wiképidiáról kicsi érdekesség:

„1 köbméter egyenlő a következőkkel:

 • 1000 liter (pontosan)
 • ~35,3 köbláb (körülbelül)
 • ~1,31 köbyard (körülbelül)
 • ~6,29 hordó kőolaj (körülbelül). 1 hordó pontosan 0,158 987 294 928 m³.

Egy köbméter 3,98 °C-os tiszta víz tömege standard légnyomáson 999,972 kg (körülbelül 1 tonna).

Sokszor rövidítik „m3”-nak, amikor a felső index nem érhető el (amikor nincs “³” jel).”

A köbméter (m3) víz a hétköznapi életben:

A kiindulásnak vegyük alapul az egyik régebbi cikkünket, a köbméter számítás rejtelmeit.

Ebből kiindulva tehát 1 köbméter víz az 1m x 1m x 1m -es kocka térfogata, azaz amivel a kockát csordultig tudjuk tölteni. Egyébként ez a gyakorlatban a legtöbbször műanyag tartály formájában ölt testet, ami nem más, mint az úgynevezett QBC- tartály, itt a képen látható.

QBC tartály, 1 köbméter, 1000 liter

A vízszolgáltatók elszámolási egységként az 1 köbmétert alkalmazzák, ebben adják meg az elhasznált víz mennyiségét is és ebből számítják a szennyvíz elvezetésének díját.

A köbméter ár nyilván településenként eltérő lehet:

 • 1 köbméter víz díja:                                                   170.- Ft + Áfa ~ 216.- Ft
 • 1 köbméterre vetített szennyvízelvezetés díja: 400.- Ft + Áfa = 508.- Ft
 • Összesen:                                                                     570.- Ft + Áfa = 724.- Ft

Érdekes ugye hogy a szennyvízelvezetés díja több mint kétszeresébe kerül a víz díjának!

Érdemes egyébként a nyári hónapokra a vízszolgáltatónak jelezni, hogy öntözni szeretnénk a vízzel! Ilyenkor a szennyvíz elvezetési díjból leszámolnak 10%-ot, ezzel is több pénz marad a bukszában…

Mennyibe kerül akkor pontosan 1 liter víz?

A fentiekből egyszerűen kiszámolható: 1 köbméter árát el kell osztanunk ezerrel: 724.- Ft / 1000 = 0,724.- Ft, kicsit több mint 70 fillér.

Egyébként egy liter ásványvíz ára kb. 70.- Ft, ami azt jelenti, hogy a csapi víz 100 szorosa. Viszont sajnos sok településen még mindig a mai napig hagy némi kívánnivalót a maga után a csapvíz minősége!

Ásványvíz liter

Néhány hétköznapi vízfogyasztási példa:

 • egy Wc öblítés kb. 7 liter víz, ami 5.- Ft / öblítés
 • a mosógép kb. 12-13 liter vizet használ egy kg ruhához, ami 9.- Ft / kg
 • kézi mosogatáskor kb. 22 liter vizet használunk el, ami 16.- Ft
 • a mosogatógép egy programhoz is 12-13 liter vizet használ, ami 9.- Ft
 • egy fürdőkád víz kb. 250 liter víz, ami 181.- Ft
 • egy 7 perces zuhanyzás 50 liter víz, ami 36.- Ft

A fentiekből is látszik, hogy érdemesebb egy modern mosogatógépre bízni a piszkos edényeket és nem utolsósorban kényelmesebb is.

Illetve a zuhanyzás is víztakarékosabb, mint a kádban pancsikoni, olykor viszont azért jólesik egy kis áztatás, lazítás a kádban.

A vízóra leolvasása:

Hát igen, a vízóra köbméterének leolvasása egy érdekes dolog. A fekete számok a köbmétert jelölik, a piros számok a köbdecimétert. A váltószám a köbméter és a köbdeciméter között 1000. Azaz 1 köbdeciméter az hajszálpontosan 1 liter víz, tehát a piros számok a litert jelölik.

Vízóra, köbméter, liter

Egyébként érdemes ellenőrizni időközönként, hogy ha minden csap elvan zárva az ingatlanban, tehát éppen nem fogyasztunk vizet, akkor a kicsi mutatók mozognak e? Mert ha igen, akkor elég nagy rá az esély, hogy valahol a vízóra után csőtörésünk van, ami a mi költségünk.

Ez eléggé megterhelő anyagilag és nemcsak a javítás, hibafeltárás miatt, hanem az elfolyt víz mennyiség miatt is. Míg ha a csőtörés a vízóra előtt van az, a szolgáltató költsége és a javítás is az ő feladata. A mi kötelességünk a vízóraakna oly módon történő kialakítása, hogy az ne sérülhessen meg, illetve ne fagyasztasson el!

A modern biztosítások általában tartalmaznak kiegészítő fedezetet csőtörés esetére és az elfolyt víz mennyiségének fedezésére. Ezért is érdemes felülvizsgáltatni 2-3 évente a lakásbiztosításunkat.

Léteznek szakemberek, akik radaros készülékkel meghatározzák a csőtörés helyét, nyilván nem fillérekért. De még mindig olcsóbb, mint feltúrni az egész udvart vagy szétverni a fél lakást…

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Be the first to comment on "Egy köbméter víz hány liter víz"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*