1 kaloda fa hány mázsa? Így számolj hatékonyan a tűzifával a fűtési szezonra!

1 kaloda tüzifa hány mázsa
1 kaloda tüzifa hány mázsa

Hány mázsa egy kaloda fa?

Sokak számára, akik fatüzelésű kályhával vagy kandallóval fűtenek, fontos tudni, hogy mekkora mennyiségű fa szükséges a fűtési szezonra. A leggyakrabban vásárolt tüzelőanyagok között a kalodás tűzifa is megtalálható.

De mit is jelent valójában egy kaloda fa, és hogyan tudjuk azt mázsákban kifejezni?

Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk választ, gyakorlati példákon keresztül is szemléltetve.

Mi az a kaloda fa?

Először is tisztázzuk, mit értünk kaloda alatt. A kaloda egy fából készült, rácsos szerkezet, amelyben a tüzelőanyagot, például a tűzifát tárolják és árusítják.

Általában kalodákban árulják a fát, mert így könnyebb tárolni és szállítani, illetve a vásárlók számára is egyszerűbb a mennyiség meghatározása.

A kaloda mérete változó lehet, de általában 1,7 méter magas, 1 méter széles és 1 méter mély, azaz 1,7 köbméternyi fát tartalmaz, ami 1 erdei m3-nek felel meg.

Miért fontos tudni, hány mázsa egy kaloda fa?

Talán a legfontosabb szempont a tüzifa szálítása során hogy 1-1 kaloda mekkora súlyt képvisel, nem mindegy ugyanis a fuvareszköz mágválasztása szempontjábol sem.

Illetve azért is, mert a fűtés során nem csak a köbméterben meghatározott térfogat a lényeges, hanem a fa súlya is. A tűzifa súlyából következi az is, hogy mennyi hőt ad le, és ezáltal mennyi ideig tart a fűtés vele.

Minél nehezebb a fa, annál több energiát tartalmaz, tehát hosszabb ideig ég. Ezek a nedvás fára nem érvényesek, de ezzel kicsit később foglalkozunk. Egy kaloda fa súlya (mázsában) több tényezőtől függ, például attól, hogy milyen fafajtáról van szó, és mennyire száraz a fa.

1 kaloda fa hány mázsa, tűz

Milyen tényezők befolyásolják a kaloda súlyát?

Az egyik legfontosabb tényező a fa nedvességtartalma. A frissen vágott, úgynevezett „nyers” fa sokkal több vizet tartalmaz, mint a jól kiszáradt tűzifa. Egy nyers kaloda fa súlya akár kétszerese is lehet a száraz fa súlyának.

Emellett a fafajta is lényeges: a keményfák, mint például a tölgy, a bükk vagy az akác, nehezebbek és több hőt adnak le, azaz tovább égnek mint a puhafa fajták, például a fenyő, de az áruk is magasabb.

Hogyan számoljuk ki, hány mázsa egy kaloda fa?

Általában egy kaloda száraz keményfa súlya 7-8 mázsa körül van, míg a nyers fa ennél jóval nehezebb lehet. Ha például nyers tölgyfát vásárolunk, egy kaloda akár 8-9 mázsát is nyomhat.

Gyakorlati példa 1: Kaloda száraz akácfa

Egy kaloda száraz akácfa súlya nagyjából 7,5 mázsa. Az akác egy keményfa, amely remekül tartja a hőt, így ideális tüzelőanyag. Ha 10 kalodát vásárolunk, az összesen körülbelül 75 mázsa fának felel meg. Ez a mennyiség egy átlagos családi ház fűtési szezonjára elegendő lehet.

Gyakorlati példa 2: Nyers tölgyfa

Tölgyfa esetében, ha nyers fát vásárolunk, egy kaloda körülbelül 13 mázsát nyomhat. Ez azért van, mert a tölgy egy keményfa, és magas a nedvességtartalma, ha frissen vágják. Tehát, ha 5 kalodát rendelünk, az összesen 65 mázsa fát jelent. Ez a mennyiség elegendő lehet egy hosszú, hideg télre, főleg, ha van lehetőségünk, időnk még a fa kiszárítására.

Gyakorlati példa 3: Kaloda száraz fenyőfa

A fenyő, mint puhafa, könnyebb, mint a keményfák. Egy kaloda száraz fenyőfa súlya körülbelül 6 mázsa. Ha például 6 kalodát vásárolunk, akkor 36 mázsa fát kapunk. Bár a fenyő gyorsabban ég el, mint a keményfák, egy kaloda még mindig elegendő lehet egy rövidebb fűtési szezonra, vagy kisebb háznál.

Gyakorlati példa 4: Nyer égerfa

Az éger egy közepesen kemény fafajta, amelyet gyakran használnak tüzelésre. Nyers állapotban azonban az égerfa magas nedvességtartalommal rendelkezik, így egy kaloda nyers égerfa súlya elérheti a 10-12 mázsát. Ha például 3 kalodát vásárolunk, az összesen 30-36 mázsányi fát jelent. Az éger gyorsan szárad, ezért ha van rá lehetőségünk, érdemes időt hagyni a száradásra, hogy hatékonyabb tüzelőanyagként használhassuk a fűtési szezonban.

Gyakorlati példa 5: Száraz bükkfa

A bükk egy nagyon népszerű keményfa tüzelésre. Egy kaloda száraz bükkfa súlya nagyjából 8 mázsa. Ha 7 kalodát vásárolunk, az összesen 56 mázsa fát jelent. Ez a mennyiség elegendő lehet egy hosszú télre, főleg, ha hatékonyan égetjük el a fát.

1 kaloda hasogatott fa hány mázsa

Miért fontos a fa nedvességtartalma?

A fa égésének hatékonyságát jelentősen befolyásolja a nedvességtartalom. A friss, nedves fa nehezebben gyullad meg, és kevesebb hőt ad le égés közben, mert sok energiát kell felhasználni a benne lévő víz elpárologtatására. Mivel az égéshez szükséges energia nagy része a víz elpárologtatására megy el, kevesebb marad a tényleges hőtermelésre. Ezért a nedves fa kevesebb hővel fűti a helyiséget.

Ugyanakkor az égése hosszabb ideig tart, mert a víz miatt az égés folyamata lassabb, így a fa fokozatosabban ég el. Ennek ellenére nem hatékony tüzelőanyag, mivel a hőenergia jelentős része kárba vész a párologtatás miatt.

Ráadásul a nedves fa több füstöt és káros anyagot termel, ami nemcsak a kéményünket teszi tönkre, hanem a levegőt is szennyezi.

Ezért fontos, hogy a fát legalább egy évig, de akár két évig is szárítsuk, mielőtt használjuk. Így sokkal hatékonyabban ég el, és kevesebb fa kell a fűtéshez is.

Hogyan tudjuk pontosan kiszámolni a szükséges fa mennyiségét?

Mivel a tűzifa súlya változhat a fafajta és a nedvességtartalom függvényében, érdemes pontosan meghatározni, hogy mennyi fára van szükségünk egy fűtési szezonra. Egy átlagos családi ház esetében körülbelül 20-30 mázsa száraz fa szükséges a teljes fűtési szezonra, attól függően, hogy mennyire hideg a tél, és milyen hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik az otthonunk.

1 kaloda fa hány mázsa, kandalló

Összességében

Amikor tűzifát vásárolunk, nemcsak a köbmétert, hanem a súlyt is figyelembe kell vennünk. Egy kaloda fa súlya nagymértékben függ attól, hogy milyen fafajtát választunk, és mennyire száraz a fa.

A keményfák általában nehezebbek és hatékonyabbak a fűtésben, míg a puhafa könnyebb, de gyorsabban ég el. Ha figyelünk ezekre a tényezőkre, könnyebben tervezhetjük meg a tűzifa vásárlást, és hatékonyabbá tehetjük a fűtést.

A következő télre való felkészülés során mérjük fel, hány kalodányi fa kell ahhoz, hogy melegen tartsuk otthonunkat!

Ha pedig a tüzifa vásárlás más irányú megközelítése érdekes számodra akkor egy-két korábbi cikkünket tudom ajánlani:

Erdei köbméter és tűzifa: Hogyan kerülje el az átverést

Tűzifa vásárlás okosan: Útmutató a szórt köbméter rejtélyeihez

Sarang: Az erdők rejtett kincsei

A Wiképidiáról kicsi érdekesség még…

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal vagy hozzászólásban megírni a véleményedet.

És ha szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Be the first to comment on "1 kaloda fa hány mázsa? Így számolj hatékonyan a tűzifával a fűtési szezonra!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*