Élő fa köbözés: Így számold ki könnyen!

Az élő fa köbözése – Hogyan mérjük meg a fákat?

Az erdészek és fakitermelők számára elengedhetetlen, hogy pontosan meg tudják határozni az élő fák térfogatát is. Ezt a folyamatot nevezzük köbözésnek.

Az élő fák köbözése nem csak szakemberek dolga lehet, sokszor nekünk, hétköznapi embereknek is szükségünk lehet rá.

Ha például tűzifát szeretnénk vásárolni, vagy csak kíváncsiak vagyunk, hogy egy kertünkben álló fa mennyi anyagot tartalmaz, jó, ha tudjuk, hogyan kell köbözni.

Mi is az a köbözés?

A köbözés a fa térfogatának meghatározását jelenti. Ez egy olyan eljárás, amelynek segítségével megtudhatjuk, hogy egy adott fa mennyi hasznosítható fát tartalmaz. Általában köbméterben adják meg a fa térfogatát, és ezt a mérőszámot többféleképpen ki lehet számítani.

Az élő fa köbözése azonban nem egy egyszerűen lemérhető feladat, mivel a fák nem szabályos formájúak, és az ágaik, gyökereik is befolyásolják a tényleges mennyiséget. Az egyszerűbb közelítéshez többféle módszert használhatunk.

A fa magassága és törzsátmérője

Az élő fa köbözésének alapja a fa magasságának és a törzs átmérőjének meghatározása. Ahhoz, hogy ezt pontosan megtegyük, először is mérjük le a fa magasságát! Ezt megtehetjük akár egy egyszerű mérőszalaggal, ha a fa nem túl magas, vagy használhatunk távolságmérőt is.

Miután megvan a fa magassága, jöhet a törzs átmérője. Ezt a fa mellmagasságában (általában 1,3 méter magasságban) mérjük meg. Ehhez egy mérőszalaggal vagy egy speciális erdészeti mérőeszközzel állapíthatjuk meg az átmérőt.

Hogyan számítjuk ki a köbmétert?

Most, hogy van egy alapvető elképzelésünk a fa magasságáról és törzsátmérőjéről, kiszámíthatjuk a fa térfogatát. A fa köbözésének egyik legegyszerűbb módja a henger képletének használata:

Térfogat (m³) = (π * r²) * h

Ebben a képletben:

  • r: a fa törzsének sugara (az átmérő fele)
  • h: a fa magassága
  • π: 3,14 (pi)

Ez a képlet feltételezi, hogy a fa törzse nagyjából hengeres alakú. Persze ez nem teljesen igaz a természetben, de közelítő értékkel már tud szolgálni.

Gyakorlati példák

1. példa: Egy egyszerű kerti fa

Tegyük fel, hogy van egy 8 méter magas fa a kertünkben, amelynek mellmagasságban mért átmérője 0,4 méter. Ezt az adatot behelyettesítjük a képletbe:

  • Magasság (h) = 8 méter
  • Átmérő = 0,4 méter, sugár (r) = 0,2 méter

A képlet alkalmazásával:

Térfogat = (3,14 * 0,2²) * 8 = 1,005 köbméter

Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy köbméter hasznos fát tartalmaz ez a fa.

2. példa: Magasabb erdei fa

Nézzünk egy másik példát egy erdőben álló fára. Ennek a fának a magassága 20 méter, mellmagasságban mért átmérője pedig 0,6 méter.

  • Magasság (h) = 20 méter
  • Átmérő = 0,6 méter, sugár (r) = 0,3 méter

A képlet így alakul:

Térfogat = (3,14 * 0,3²) * 20 = 5,65 köbméter

Ez a fa már több mint öt köbméter fát tartalmaz, ami jóval nagyobb mennyiség egy kisebb kerti fához képest.

3. példa: Egy vastagabb törzsű fa

Ha a törzs vastagsága jelentősen nagyobb, az a köbözés során jelentősen növelheti a térfogatot. Például, ha egy 15 méter magas fa törzsátmérője 0,8 méter:

  • Magasság (h) = 15 méter
  • Átmérő = 0,8 méter, sugár (r) = 0,4 méter

A térfogat:

Térfogat = (3,14 * 0,4²) * 15 = 7,54 köbméter

Ez már közel nyolc köbméter fát jelent, amely egy komolyabb mennyiség, ha például tűzifára van szükségünk.

A fák formája és a valóság

Fontos megérteni, hogy a fák nem teljesen szabályos alakúak. A törzs nem mindenhol ugyanolyan vastag, az ágak és az esetleges görbületek pedig befolyásolják a valódi térfogatot.

Emiatt a köbözés során általában alkalmaznak korrekciós tényezőket. Az erdészek ezekkel a tényezőkkel dolgoznak, hogy pontosabb képet kapjanak a fa tényleges térfogatáról. Például, ha egy fa nagyon ágas-bogas, akkor a köbözési értéket kicsit csökkenthetik.

4. példa: Egy bonyolultabb, ágas fa

Ha egy fa sok ággal rendelkezik, akkor nehezebb lehet a pontos köbözés. Tegyük fel, hogy egy 10 méter magas fával van dolgunk, amelynek az átmérője 0,5 méter, de rengeteg ága van.

  • Magasság (h) = 10 méter
  • Átmérő = 0,5 méter, sugár (r) = 0,25 méter

A térfogat:

Térfogat = (3,14 * 0,25²) * 10 = 1,96 köbméter

Az ágak miatt azonban az erdészek ezt az értéket akár 10-20%-kal is csökkenthetik, így a valós térfogat körülbelül 1,6-1,8 köbméter lesz.

Még pontosabb módszerek

Ha még pontosabb eredményt szeretnénk, használhatunk speciális eszközöket, például digitális mérőműszereket, amelyek a fa teljes alakját és struktúráját figyelembe veszik. Ezeket az eszközöket leginkább szakemberek használják, de egyre elérhetőbbek a hétköznapi emberek számára is.

Miért fontos az élő fa köbözése?

Az élő fa köbözése több szempontból is fontos lehet. Egyrészt segít abban, hogy megfelelően gazdálkodjunk az erdőkkel, másrészt pedig a fakitermelésnél is pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyi hasznosítható anyagot nyerhetünk egy adott fából. Emellett, ha például tűzifát szeretnénk vásárolni, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mennyi fát kapunk, és mennyiért.

Összességében

Az élő fa köbözése egy hasznos módszer, amellyel megállapíthatjuk a fa térfogatát és ezáltal a benne rejlő hasznos anyagot. A fa magasságának és törzsátmérőjének mérése után egy egyszerű matematikai képlettel kiszámíthatjuk a térfogatot, ami egy közelítő értéket adhat. Ha gyakorlottabbak vagyunk, vagy több fát szeretnénk felmérni, használhatunk bonyolultabb eszközöket is, amelyek még pontosabb eredményeket nyújtanak.

Mindezeket figyelembe véve, az élő fa köbözése nem csak az erdészek számára fontos, hanem mindenki számára, aki szeretné tudni, hogy mennyi fát használhat fel. A megfelelő mérési módszerek alkalmazásával akár otthon is könnyedén kiszámíthatjuk a kertünkben álló fák térfogatát. Ezáltal tudatosabban hozhatunk döntéseket, legyen szó fakivágásról, erdőgazdálkodásról vagy tűzifa vásárlásáról.

Bár a köbözés során sok tényezőt kell figyelembe venni, az alapmódszerek elsajátítása egyszerű és hasznos tudás. Ezzel a tudással mi is hozzájárulhatunk környezetünk fenntartható kezeléséhez, és jobban megérthetjük, milyen értéket képvisel egy-egy fa. Ne felejtsük, hogy a fák nem csupán anyagi, hanem ökológiai értéket is hordoznak – ezért fontos, hogy felelősségteljesen gazdálkodjunk velük.

Következő alkalommal, amikor ránézünk egy fára, gondoljunk arra, hogy az nem csupán egy növény, hanem egy erőforrás, amelyet érdemes tisztelettel és gondossággal kezelni.

Ha pedig a tüzifa köbözése érdekes számodra akkor egy-két korábbi cikkünket tudom ajánlani:

Tűzifa vásárlás okosan: Útmutató a szórt köbméter rejtélyeihez

A tűzifa méret mestere: Útmutató a hatékony és környezettudatos választáshoz

Erdei köbméter és tűzifa: Hogyan kerülje el az átverést

A Wiképidiáról kicsi érdekesség még…

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani barátaiddal vagy hozzászólásban megírni a véleményedet.

És ha szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Be the first to comment on "Élő fa köbözés: Így számold ki könnyen!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*